+371 28144335  
I-IV: 10.00-20.00, V: 10.00-18.30
preces par 0,00 €
0
preces par 0,00 €
0

VĒSTURE

No vēstures zinām, ka jau senos laikos cilvēki izmantoja māla traukus pārtikas gatavošanai, tādēļ arheologi tos atrod ikvienā pasaules stūrītī. Vieni no senākajiem – vairāk nekā 3000 gadus veci – māla katli tika atrasti Ķīnā. Tiek uzskatīts, ka šie apaļie māla katli – tie ir mūsdienu KAMADO grila senči.

Ritot gadsimtiem, cilvēki šos visparastākos māla traukus ir pilnveidojuši un piemērojuši dažādu ēdienu gatavošanai, pārtiku sagatavojot visdažādākajos veidos. Indieši sāka lietot māla krāsnis tandīrus, bet Japānā – mušikamado, traukus rīsu tvaicēšanai, kas tiek izmantoti japāņu ģimenēs īpašu ceremoniju laikā. Mušikamado – apaļas formas trauks, izgatavots no māla, bija ar kupola formas vāku un vairāk bija izplatīts Dienvidjapānā. Jau senatnē japāņi izdomāja regulēt gaisa temperatūru, uzlabojuši mušikamado konstrukciju ar gaisa vārstuļiem, bet malkas vietā kurināja ogles. Pēc Otrā pasaules kara par mušikamado sāka interesēties amerikāņi.

Japāņu valodā vārds kamado nozīmē krāsns vai plīts, bet vārda KAMADO tiešā nozīme ir “katla, kas vārās, vieta”. 竈 – tā ir kanji ideogramma, kas nozīmē KAMADO. Romaji rakstu sistēmā, kas balstās uz latīņu rakstu, vārds KAMADO tiek rakstīts tāpat kā angļu un lietuviešu valodā – KAMADO. Tagad par KAMADO tiek dēvēti visi līdzīga tipa grili.

TEHNOLOĢIJA

Mūsdienīgie KAMADO tipa grili tiek izgatavoti no visdažādākajiem materiāliem, piem., karstumizturīgas keramikas vai citiem ugunsizturīgiem materiāliem, terakotas – tradicionālie, porainie, dedzinātas keramikas no dabīgā māla, vai no portlandcementa un smalcinātu lavas akmeņu maisījuma. Grila virsma tāpat var ļoti atšķirties. Tā var būt klāta ar spīdīgu keramisku glazūru ,krāsu, dekoratīvu faktūrapmetumu vai keramisku mozaīku. Mūsdienu keramika un ugunsizturīgie materiāli pasargā grilu no plaisāšanas.

 

KURINĀŠANA

Parasti KAMADO griliem izmantojamas ogles (lai gan ir arī ar gāzi kurināmi vai elektriski KAMADO tipa modeļi). Kokogles neatstāj daudz pelnu, atšķirībā no ogļu briketēm, tam nav piemaisījumu, kas var mainīt vai sabojāt gatavojamās pārtikas garšu. Kokogles var ražot saudzējot dabu, t.i., pielāgojot sakņu atvašu audzēšanas veidu, bet būtiskākais, ka uz kokoglēm izcepts ēdiens izplata dabīga ugunskura aromātu.

LIETOŠANA

Grila keramiskā konstrukcija ļauj ilgi saglabāt karstumu un sasniegt cepšanas temperatūru līdz 400 °C. Tāpat KAMADO grilos iespējams ļoti precīzi regulēt gaisa plūsmu un temperatūru, tāpēc šī tipa grili ir ļoti līdzīgi ar malku kurināmajām krāsnīm un tajos var cept, kā arī grauzdēt pārtiku tādā pašā veidā, kā parastā cepeškrāsnī. KAMADO grili paredzēti ne vien gaļas cepšanai vai žāvēšanai, tajos var gatavot arī picu, cepumus, pīrāgus un maizi.

 

DAĻAS

KAMADO grila karkass ir no keramikas, tā iekšpusē – keramisks rezervuārs oglēm – ugunskaste. Apakšējā konstrukcijas daļā ir gaisa vārstulis caur kuru gaisa plūsma iekļūst ugnskastē. Grila kupola vākā ir ietaisīts otrs regulējams gaisa vārstulis, pa to gaisa plūsma iziet. Šie vārstuļi palīdz regulēt pārtikas gatavošanas temperatūru. Virs uguns pakabināmas cepšanas restītes, paredzētas cepešu novietošanai. Tāpat KAMADO tipa grila vākam ir atvere, pa kuru ievietojams termometrs pārtikas cepšanas temperatūras mērīšanai.